niedziela, 12 października 2014

Winna Figa

Uwielbiam gdy Mój Mężczyzna wkracza do kuchni.

Wiem, że za chwilę, po całym mieszkaniu rozejdą się smakowite zapachy... A na stole pojawi się nowa, egzotyczna, oryginalna, pyszna potrawa:) Mój Kucharz jest fanem eksperymentowania...a ja jestem fanem Jego kuchni:)



Prosty deser z fig, który możemy przygotować w 15 min i zachwycić naszych gości.

Składniki (na jedną figę)
  • figa
  • pół łyżeczki masła
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka czerwonego wytrawnego wina
  • łyżeczka posiekanych pistacji lub migdałowych płatków

Umyte figi nacinamy do połowy i delikatnie rozchylasz (jak kwiatek:) )Do środka każdej figi nakładamy:
  • pół łyżeczki masła
  • łyżeczkę miodu
  • łyżeczkę czerwonego wytrawnego wina (jako zamiennik polecam whisky - szczególnie dla męskiej części gości:) )
Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Figi wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 min w 190 stopniach.







Jeśli sos wyjdzie za rzadki, należy przelać go do rondelka i redukować na małym ogniu

Deser już na talerzu, dla łakomczuchów polecam gałkę lodów śmietankowych:)


SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz