Wiem, że za chwilę, po całym mieszkaniu rozejdą się smakowite zapachy... A na stole pojawi się nowa, egzotyczna, oryginalna, pyszna potrawa:) Mój Kucharz jest fanem eksperymentowania...a ja jestem fanem Jego kuchni:)
Prosty deser z fig, który możemy przygotować w 15 min i zachwycić naszych gości.
Składniki (na jedną figę)
- figa
- pół łyżeczki masła
- łyżeczka miodu
- łyżeczka czerwonego wytrawnego wina
- łyżeczka posiekanych pistacji lub migdałowych płatków
Umyte figi nacinamy do połowy i delikatnie rozchylasz (jak kwiatek:) )Do środka każdej figi nakładamy:
- pół łyżeczki masła
- łyżeczkę miodu
- łyżeczkę czerwonego wytrawnego wina (jako zamiennik polecam whisky - szczególnie dla męskiej części gości:) )
Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Figi wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 min w 190 stopniach.
Jeśli sos wyjdzie za rzadki, należy przelać go do rondelka i redukować na małym ogniu
Deser już na talerzu, dla łakomczuchów polecam gałkę lodów śmietankowych:)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz